petak, 12. lipnja 2015.

"Čuvarice knjiga" u Tuzli

Današnja gradska biblioteka "Derviš Sušić"
Photo: Ivana
Svi oni koji su se školovali u Tuzli, barem jedan period svog života morali su imati susret sa gradskom Bibliotekom „Derviš Sušić“ u Tuzli. Pronaći lektiru za školu, knjigu po kojoj trebate spremati ispit na fakultetu. Tako sam i ja baš tu našla sve one fotografije, objašnjenja, činjenice koje su meni trebale pri izradi ovog bloga pronašla sam zajedno sa osobljem ove biblioteke. Kakav bi bio ovo blog Podsjetnici vremena, ukoliko ne bih napisala i nekoliko redova o zgradi koja čuva podatke o svemu onome što sam pisala prethodnih mjeseci. Međutim zgrada koju danas poznajemo, nije oduvijek bila Biblioteka, niti se Biblioteka oduvijek tu nalazila.

Biblioteke u Tuzli
Narodna biblioteka Tuzla osnovana je davne 1946. Godine. Obavljala je uspješno sve zadatke vezae za bibliotekarstvo djelujući u funcijama općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba Tuzlaka i građana okolnih mjesta. Godine 1986. osniva se i počinje sa radom, Univerzitetska biblioteka Tuzla. Njen glavni zadatak sastojao se iz toga da poboljša povezivanje fakultetskih biblioteka, te da u jednu ruku pruži podršku tuzlanskom Univerzitetu u uključivanju u svjetski sustav znanstvenih informacija. Krajem oktobra 1992. godine ove dvije biblioteke počinju djelovati kao jedinstvena ustanova pod imenom Narodna i univerzitetska biblioteka Tuzla (NUB). Danas, gradska biblioteka novi ime poznatog bosanskohercegovačkog pisca i prijašnjeg direktora Biblioteke, Derviš Sušić.

Nekadašnja Okružna pošta, poslije Biblioteka
Photo:Ivana



Lokacije biblioteka
Biblioteka se nekada nalazila, kako starije generacije kažu u zgradi nekadašnje Okružne pošte, dok će mlađi (koji znaju gdje se nalazila) objasniti to kao „ona zgrada što se skoro srušila na sjevernu saobraćajnicu kod Skvera“. Zgrada nekadašnje Biblioteke, nastala je kao i Barok u doba Austro-Ugarske.





Medicinska škola, Dječija bolnica, danas Biblioteka
Photo: preuzeto sa interneta



Današnja zgrada Biblioteke, 60-tih godina bila je Medicinska škola u Tuzli. Poslije je korištena i kao Dječija bolnica, a potom i kao administracija UKC-a Tuzla. Danas je u toj zgradi, koja je s vremenom samo dobila na ljepoti, Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“.






Nekadašnja biblioteka - danas
Photo: Ivana 

Sadašnje stanje nekadašnje biblioteke
Godinama prolazimo pored ruševnog objekta koji propada i predstavlja opasnost za građane. Ne mogu da se ne upitam, hoće li ista sudbina kao i zgradu Baroka zadesiti za nekoliko godina? Hoće li biti odlučeno da se sruši, sravni sa temeljom svaka uspomena na postojanje ove ljepotice ili će pak netko odlučiti njeno saniranje ili možda čak i ponovnu gradnju novog starog objekta? Sve to ostaje nam da vidimo u narednih 10, 20 ili 30 godina. Do tada, oni koji vole stare podsjetnike Tuzle, vjerujem da im svaki prolaz pored ove ruševne zgrade izmami osmijeh poput starice koja uprkos godinama nastoji stojati ponosno i uspravno.



4 komentara:

  1. - E ovo sam sve znala, nema iznenađena ovaj put :)
    Volim kako u zadnjem pausus svakog posta staviš akcenat na problem i trenutnu situaciju. Iako je stanje biblioteke dobro, proširuje fond, surađuje sa UNTZ-om, pa onda tzv. Američki kutat, nisi završila tako već si akcentirala problem ruševne zgrane nekadašnje pošte - genijalno.
    Pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. - Trudila sam se navesti problem, ali ne da to bude konstantno kritiziranje nekoga ili nečega. Bitno mi je bilo prikazati svu onu ljepotu koju Tuzla i okolica posjeduje, ali neskrivajući probleme koji su nastali s godinama.

      Izbriši
  2. - Ostaje nam da se nadamo da će i ova stara zgrada-ljepotica jednog dana dobiti novo ruho ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. - Držimo fige da ju nam neće oteti, već da će još dugo tu stojati :)

      Izbriši