nedjelja, 26. travnja 2015.

Stećci u Breškama

Pogled na Breške
Photo: Ivana
  Nekropola sa stećcima u Starim kućama, zaseok Nikolići, Donje Breške 
   Na samo 15 minuta ugodne vožnje od centra Tuzle, većinom kroz prirodu i čist zrak, blizu, ali ipak daleko od gradske vreve na padinama Majevice tražimo naš "portal za putovanje kroz vrijeme." Iako je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika još 2010. godine proglasila Nekropolu sa stećcima u Starim kućama nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine mi ju malo teže uspijevamo pronaći. Kao što većina spomenika, građevina, skluptura na području grada Tuzle koliko me sjećanje služi nije označena, tako i ovi stećci stoje još uvijek skriveni i u tišini. Zahvaljujući mještanima koji su više nego ljubazni bili  i odveli nas na tačnu lokaciju uspijevamo pronaći jedan od nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. 

Stećci u zaseoku Nikolići, Donje Breške
Photo: Ivana

Stećci u Starim kućama, na lokalitetu zaseoka Nikolići u Donjim Breškama, odupiru se vremenu i još uvijek stoje onoliko koliko mogu uspravno i ponosno na vrhu jednog brda uz društvo šume i vinograda. Prema Šefiku Bešlagiću, kulturnom povjesničaru, stećci datiraju oko polovine XV stoljeća, a pripadaju i prvoj polovini XVI stoljeća. Nekropola sa 23 stećka, kako sam već spomenula odupire se vremenu, ali pitanje je koliko još? Mnogi od njih su zbog neodržavanja više od pola ukopani u zemlju, a čak dva "žive zajedničkim životom" sa susjednim deblima. 
Simbioza stećaka i prirode
Drvo koje raste i širi se, počelo je rasti preko stećaka, te ukoliko se uskoro nešto ne poduzme stećci će ostati zarobljeni u unutrašnjosti debla. Šteta je što jedno od mnogih povijesnih bogatstava koje imamo propada, jer se nije našao nitko tko je nadležan da barem označi mjesto natpisom i u kratkim crtama obrazloži o kakvom nacionalnim spomeniku je riječ. Do tada, nadam se da će mještani ovog mjesta kao i do sada čuvati i ponositi se stećcima.
Stećci preko kojih raste drvo
Photo: Ivana


Photo: Ivana

O ostalim nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine, o nekim ću pisati i ja u narednim postovima, kao i o radu komisije možete se informirati na http://kons.gov.ba/


Ukoliko želite naučiti nešto više o kulturnom naslijeđu Bosne i Hercegovine na nešto drugačiji način, posjetite interaktivnu stranicu http://kons.gov.ba/mojabih/


U narednom postu pišem o još jednom podsjetniku vremena sa kojima su nas upoznali mještani Brežaka, a koji postoji već više od 100 godina.

Nekropola sa stećcima u Starim kućama, Donje Breške
Photo: IvanaBroj komentara: 6:

 1. Sve pohvale za temu, rad i trud da se "donesu" autentične slike Nekropole i stećaka. Kako i sama pišem o sličnoj temi znam da je problem neoznačavanja nacionalnih, prirodnih, umjetničkih, zaštićenih, spomenika prisutan na prostoru Tuzlanskog kantona. Nadam se da će uskoro neko da poduzme nešto po tom pitanju, jer zagubiti i zaboraviti stećke bila bi velika sramota za bh.kulturu.
  Sa velikom radoznalošću isčekujem slijedeći post. Pozdrav....

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. - Bilo je to jedno divno iskustvo i provedeno poslijepodnevno vrijeme, ali definitivno bez lokalaca koji poznaju "teren" sumnjam da bi ih pronašli jer ne postoji nikakva oznaka, a pričamo o tome kako je općina Tuzla turistički grad. Sumnjam da će nam turisti vući za rukav nekoga i pitati "a šta mi možete pokazati u ovom gradu" - ali nadajmo se nečem boljem.

   Izbriši
 2. Malo ljudi posvećuje pažnju baš ovoj temi. Slike su dočarale cijelu priču. Čitajući zamislila sam kao da se nalazim baš na svakom mjestu gdje si bila. Pozdrav

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. - Super! Poanta je i bila da se dočara koliko god je moguće, a kome bude trebao privatni vodič da pogleda ovo sopstvenim očima - stojim na raspolaganju :)

   Izbriši
 3. Ivana, post je odličan..Tako slikovito si prikazala kulturno nasljeđe koje Tuzla ima,ali nažalost malo se piše o tome..sve pohvale..

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. - Hvala Lejla. Nažalost kako se malo piše o tome, malo se radi i da se to sačuva...

   Izbriši