četvrtak, 11. lipnja 2015.

KŠC "Sv. Franjo" - Klosterski centar obrazovanja

Nekako sam se potrudila zadnjim postovima da prođem Tuzlom i njenim drugim ulicama. Međutim, sjetih se da ta Klosterska ulica stvarno obiluje raznim znamenitostima i morala sam ponovno šetnju sa trga Slobode završiti u Klosterskoj ulici. Malo je onih koji su živjeli, posjećivali Tuzlu ili su pak samo prepriječili put do Slane Banje, a da nisu primjetili građevinu preko puta Telex-a. U smjeru Slane Banje, sa desne strane, nalazi se zgrada Katoličkog školskog centra (KŠC) „Sveti Franjo“ u Tuzli. U okviru ovog centra zajedno djeluju Opća gimnazija i Osnovna škola. Međutim, nije oduvijek tako bilo. Neki su se možda i susreli sa ovim centrom školujući se u njemu, neki možda još uvijek ne znaju šta krije ta „mistična“ građevina, dok postoje vjerojatno i oni treći koji kažu kako je to vjerska škola pa se nađete oči u oči sa pitanjima: „Hoćeš li ti biti časna sestra kada to završiš?“ i slično.
Za sve one koji žele saznati malo više, kako je nastao, zašto baš u Klosterskoj ulici, ali zašto i Klosterska ulica pišem u nekoliko narednih postova...


KŠC "Sv. Franjo" Tuzla - u tijeku gradnje i danas
Photo: preuzeto sa interneta

KŠC „Sv. Franjo“ Tuzla – nekad i sad
Vrhbosanska nadbiskupija formalno je osnovala Opću Gimnaziju pri KŠC „Sv. Franjo“ u Tuzli 23. jula 1995. godine. Kako centar još uvijek nije imao svoju zgradu, Gimnazija započinje sa radom u iznajmljenim prostorijama državnih škola, a saznat ćete i zbog čega.
Prvo je to bilo u Osnovnoj školi „Pazar“ (od 1995. do 1997.), Kako se broj učenika povećao Ministarstvo obrazovanja ponudilo je prostorije Mašinske škole (od 1997. do 2001.), gdje se i preseljavaju. Nedostatak svojih prostorija je zapravo i uzrok zbog čega sa radom nije mogla odmah početi i Osnovna škola koja je svakako bila planirana pri ovom centru.
Nastava je počela 6. novembra 1995. godine u Osnovnoj školi „Pazar“ sa upisana tri odjeljenja prvih razreda i jedno odjeljenje drugog razreda. Prvi ravnatelj centra bio je fra Mladen Jozić, dok je njegova zamjenica bila sestra Kristijana Jurić. Direktorica Gimnazije u to vrijeme bila je Marica Petrović, današnja profesorica na Filozofskom fakultetu u Tuzli, na odsjeku za bosanski/hrvatski/srpski jezik i književnost. Školske 2001./2002. godine centar se seli u novoizgrađenu zgradu u Klosterskoj ulici u kojoj je i danas. Nakon preseljenja u novoizgrađenu zgradu sa radom je počela i Osnovna škola, koja postoji i danas u sklopu centra.
   
KŠC "Sv. Franjo" Tuzla - amfiteatar
Photo: preuzeto sa interneta
Zgrada KŠC-a „Sv. Franjo“ je jedna prvenstveno moderna i funkcionalna građevina. Prostrano građena sa dva krila zgrade, kako bi se istovremeno u jednoj smjeni odvijala nastava za osnovce i srednjoškolce uz veliku sportsku dvoranu koja ih je dijelila i spajala u sredini. Prepuna velikih staklenih površina kako bi pružala osjećaj širine, te vedrih boja, kako bi sami učenici i djelatnici bili raspoloženi i nasmijani. Kako je to relativno novija škola, opremljena je sa suvremenim kabinetima, koji učenicima svakako pomažu u savladavanju gradiva.


„Inovacije školstva“
Danas škola djeluje na istom mjestu i u istoj zgradi. Ravnatelj centra, što je novina u bosanskohercegovačkom školstvu je vlč. mr. Vlatko Rosić. Funkcija ravnatelja još uvijek nije prihvaćena od strane nadležnih institucija, ali po prirodi posla možemo ju usporediti sa funkcijom menadžera ili generalnog direktora. Direktorica Opće gimnazije je Žana Altumbabić, dok je direktor Osnovne škole Danijel Barišić. U sklopu centra od skora postoji i internat za sve učenice ove ili neke druge škole ili pak studentice nekog od fakulteta u Tuzli. Postoji i školska udruga „Prijatelji centra“ koja pomaže u stipendiraju i pomaganju učenicima. Članovi ove udruge mogu biti svi zainteresirani preko djelatnika centra, roditelja, te bivšh i sadašnjih punoljetnih učenika. U sklopu ove udruge godišnje se održava i „Donatorska večer“ na kojoj se aukcijski prodaju radovi učenika, te i na taj način skupljaju sredstva za centar.
KŠC "Sv. Franjo" Tuzla - sportska dvorana preuređena za priredbu
Photo: preuzeto sa interneta
Na koncu želim istaći, iako mnogi prikazuju ovaj centar kao ekluzivno pravo samo jednih, iz osobnog iskustva navodim kako su svi dobrodošli u centar. Po završetku osnovne ili srednje škole nećete postati časna sestra, niti će vas netko primorati da jedan sat sedmično slušate neki od vjeronauka tri velike konfesije. Umjesto vjeronauka možete izabrati predmet moral i etiku, dok je predmet Povijest religija obvezan i ugrađen u nastavni plan i program. U vezi s tim navodim citat Vrhbosanske nadbiskupije: „Opća gimnazija je srednja škola za stjecanje širokog općeg obrazovanja, javna ustanova otvorena i dostupna svim zainteresiranim kandidatima bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost.“

Zašto je KŠC „Sv. Franjo“ sagrađen baš u Klosterskoj ulici i zašto se ulica zove Klosterska pročitajte u narednom postu.



4 komentara:

  1. - Dok sam išla u srednju školu, nešto sam kao igrala košarku za školski tim. Kada god bi se igralo u KŠC-u bilo je komentara: "Ne bi ja ovdje išao/išla u školu da mi časne predaju." ili "Džaba im sve ove nove stvari kad su k'o u zatvoru" ili "A otkud muškarci i djevojčice zajedno? Zar se oni smiju mješat?" Malo je reći da su me !cenzura! takve stvari, tako da hvala ti na objašnjenju!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. - Bit će mi drago ukoliko barem netko od tih "ne bi ja ovdje išao/išla u školu..." pročita ovaj post ili se barem na neki drugi način informira o KŠC-u.

      Izbriši
  2. - Uvijek mi se sviđao izgled zgrade KŠC "Sv. Franjo" kao i sva organizacija unutar škole. Drago mi je što sam sad znala još više informacija. Pozdravček :)

    OdgovoriIzbriši